fbpx

Ako môže študent ušetriť: Jaroslav Uram - ISIC

Autorom tohto blogu je študent Jaroslav Uram.

Vysokoškolskí študenti na Slovensku zaiste prežívajú rôzne strasti. Pre mnohých z nich je život na internáte alebo priváte v cudzom meste novou skúsenosťou a s tým prichádzajú aj isté povinnosti. Jednou z nich je aj správna optimalizácia nákladov. Ak aj ty študuješ na vysokej a pociťuješ, že tvoje míňanie peňazí by sa dalo prirovnať k nalievaniu vody do bezodného pohára, tak tento článok je presne pre teba.

Aké sú najväčšie výdavky študenta?

Veľa študentov žije minimálne prvý rok – dva z vreckového svojich rodičov. Pochopiteľne, časová vyťaženosť a náročnosť štúdia nie vždy umožňujú nájsť si nejakú brigádu. Preto by pre študenta malo byť dôležité, aby si v dobe bez príjmu poctivo strážil financie.

Výdavky si môžeme rozdeliť do dvoch skupín:

Každodenné: Strava a cestovanie v MHD

Príležitostné: Zábava (študentské akcie, kino), nakupovanie (oblečenie, drogéria, kozmetika), veci do školy (tlač a zväzovanie prác, prípadne zošity a perá)

Ako ušetriť pri každodenných výdavkoch?

Jedlo a pitie sú nevyhnutnou položkou na zozname výdavkov a to znamená, že so šetrením môžete začať práve tu. Hneď na začiatok si spomeňme dobre známy fakt, že ak si budete variť sami, tak vás to rozhodne vyjde lacnejšie. Chápeme, že nie každý má skills renomovaného šéfkuchár, no po pravde – ani ich nepotrebujete. Na internete nájdete množstvo jednoduchých receptov, na ktoré vám postačí pár surovín, rýchla príprava a jedlo je hotové.

Ak sa predsa len necítite na varenie, ste unavení alebo nemáte dostatok času, tak sa vyhýbajte drahým reštauráciám. Väčšina univerzít má v blízkosti jedálne, kde môžete platiť cez ISIC, čím výrazne ušetríte. Navyše, v týchto jedálňach máte obvykle na výber aspoň z 3 jedál, takže na svoje si príde každý.

Ak viete, že často jazdievate MHD-čkou, tak si určite zadovážte električenku platnú niekoľko mesiacov, ktorá vás pri pravidelnej jazde verejnou dopravou vyjde lacnejšie. V niektorých mestách máte zľavnenú dopravu, ak budete platiť priložením ISIC-u.

 

Zábava, nakupovanie a iné neduhy

K vysokoškolskému životu neodmysliteľne patrí aj zábava a povestné „skvelé študentské časy“. Zabaviť sa treba, ale s mierou a hlavne mysliac na finančnú stránku veci. Vymeňte nočné hýrenie za pohodový večer pri filme a pukancoch. Rovnako nebude na škodu, ak siahnete napríklad po skriptách či literatúre. Poďakuje sa vám za to vaše telo, vaša peňaženka a zoznam vašich známok aspoň nebude vyzerať ako zloženie instantných jedál – samé Éčka.

Čo takto si radšej zájsť do kina? Niektoré kinosiete majú vo vybrané dni v týždni lacnejšie vstupné, takže si film skúste naplánovať na tieto dni. Opäť, vo väčšine kín si môžete kúpiť študentský lístok práve cez ISIC. Ak zase radi chodievate nakupovať, tak ISIC zľavové kupóny do rôznych obchodných reťazcov sú presne pre vás. Nielenže vďaka ním nakúpite lacnejšie, ale zároveň tam sú aj užitočné zľavy, ktoré využijete v rámci školských záležitostí – napríklad pri nakupovaní v reťazci FaxCopy.

PRIHLÁSENIE SA DO ISIC KONTA »