fbpx

Zuzana Svobodová z McDonald's: Receptúra BicMacu sa za 50 rokov nezmenila - ISIC

people_0005_svobodova… Zuzany Svobodove, PR/Communications Director CZ & SK pre McDonald ‚s.

BigMac_Novinky_1920x1080px

  1. Akými zmenami prešiel Big Mac za tých 50 rokov?

Na rozdiel od jeho mena se jeho receptúra nikdy nezmenila – legendárny burger tvorí 100% hovädzie mäso, špeciálna Big Mac omáčka, cibuľka, ľadový šalát, dva plátky kyslých uhoriek a syr čedar – to všetko v pšeničnej žemli posypanej sézamom. Jeho meno se ale zmenilo hneď dvakrát. Pôvodné označenie „The Aristocrat“ bolo  kvôli zložitosti vo vyslovovaní zmenené na „Blue Ribbon Burger“. Konečný názov, který pretrval až dodnes, vymyslela sekretárka vtedajšieho riaditeľstva v Oakbrooku, Esher Glickstein Rose.

  1. Čo sa skrýva za slovným spojením Big Mac indexa čo môžeme objaviť v Múzeu Big Macu v USA ?

Big Mac index je ekonomický ukazateľ  vychádzajúci z teórie parity kúpnej sily. V roku 1986  ho zaviedol časopis The Economist. Je tvorený porovnaním cien Big Macu v rôznych menách – poukazuje teda na reálný výmenný kurz, z čoho sa dá odvodit, či je mena podhodnotená alebo nadhodotená. Múzeum Big Macu bolo založené k 40. narodeninám tejto legendy mezi burgermi. Založil ho sám tvoca burgeru, Jim Delligatti, jeden z prvých frančízantov Raya Kroca. Súčasťou múzea je napríklad aj štvormetrový model Big Macu.

  1. Je teraz možné poodhaliť tajné receptúry napr. na Burger 1955?

Určite. Recept na omáčku 1955 nájdete na stránkachhttps://www.mcdonalds360.cz/pokladna/zoom-americke-retro/recept-1955. Ostatné ingrediencie nie sú ničím neobvyklé – pšeničná žemľa posypaná sezamom, špeciálna omáčka 1955, kečup, ľadový šalát, paradajka, grilovaná cibuľa, slanina a plátok slovenského hovädzieho mäsa.

Skvelá chuť Big Macu oslavuje už 50 rokov.mctriple logo

PRIHLÁSENIE SA DO ISIC KONTA »