fbpx

Študentská príručka : 7 trikov ako ušetriť: Tina - ISIC

Autorkou blogu je študentka Tina.

V dnešnej dobe je pre väčšinu ľudí ťažké nájsť vhodný spôsob ako ušetriť. Určite sa ti veľakrát stalo, že si ani nevedel ako sa ti podarilo minúť viac ako si chcel alebo ako si potreboval. Neskôr si však zistil, že minuté peniaze by ti práve v danej chvíli najviac bodli a mal si si vopred premyslieť či ich môžeš minúť alebo nie. V tomto článku si povieme pár trikov na to, ako sa tomu vyhnúť a ušetriť si nejaké tie eurá do budúcnosti.

Nekupuj zbytočnosti, urči si priority.

Pozná to každý z nás a je ťažké odolať tomu, čo by sme veľmi chceli vlastniť, napríklad preto, lebo sme to videli u iných. Spolužiačka si kúpila nový top, iná zase kabelku alebo má kamarát novú hru na PlayStation a ďalší si práve objednal najnovší model iPhonu? Láka ťa to naklikať si na internete stránku s oblečením či elektronikou, poprípade inými vecami a objednať si to, po čom tvoje srdce piští? Povedzme si ale úprimne – je to práve teraz pre teba to najdôležitejšie, čo naozaj k svojmu životu potrebuješ? Peniaze, ktoré by si „premrhal“ na zbytočnosti si radšej odlož a využi ich na podstatnejšie veci.

 

Nechoď do potravín hladný.

Už od dávnych čias je známe, že do obchodu sa nechodí s prázdnym žalúdkom. Najmä nie, keď si študent a máš tzv. obmedzený rozpočet. Preto sa radšej pred nakupovaním najedz, aby ťa nezlákali rôzne sladké či slané pochúťky. Nakúpiš tak len potraviny, ktoré reálne potrebuješ k prežitiu a ušetríš tak nielen svoje peniaze, ale poďakuje sa ti aj tvoj žalúdok.

Využívaj svoj študentský preukaz ISIC.

Jednou z možností je aj ISIC – študentský preukaz, ktorý ti ponúka obrovské množstvo zliav a výhod pri nakupovaní. Či už ide o cestovanie, nakupovanie, kultúrne alebo športové vyžitie, tvoj preukaz ťa bude všade sprevádzať a zariadi ti nejaký ten ušetrený peniaz. Výhodou ISIC preukazu je, že funguje aj v zahraničí, takže ti umožní uplatňovať zľavy nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách. Využívať ISIC sa preto naozaj oplatí.

Odkladaj si do „prasiatka“

Stará dobrá metóda – malé hlinené prasiatko. Samozrejme, sú aj modernejšie metódy ako ušetriť, no pokiaľ máš rád/rada klasický a najmä jednoduchý spôsob šetrenia poď do toho! Zaobstaraj si pokladničku, kde si budeš každý deň/týždeň/mesiac prispievať určitou sumou a otvoríš ju až po nejakom čase. Keby si si každý deň odložil aspoň 50 centov o rok by si si v prasiatku našiel vyše 180 €. Nehovor, že by ťa to nepotešilo J Dôležitým pravidlom však je NEOTVÁRAŤ HO! Inak by tvoja snaha bola zbytočná.

Nájdi si brigádu.

Bez brigády ani na krok! Ak si v rámci štúdia dokážeš nájsť voľný čas alebo ho máš naopak až príliš a potrebuješ sa nejako zabaviť a zamestnať určite siahni po voľbe, z ktorej niečo vyťažíš. Práve brigáda je skvelou možnosťou ako si zarobiť peniaze. Navyše máš možnosť nájsť si brigádu podľa svojho vkusu a venovať sa tak tomu, čo ťa baví alebo čomu sa rád/rada venuješ. Existuje veľa stránok na internete kde si môžeš vyhľadať brigádu pre teba ako stvorenú. Stačí sa len skontaktovať s poskytovateľom brigády a si v suchu! J

 

Plánuj si svoj rozpočet.

Plánovanie je takisto veľmi dôležité. Máš k dispozícií určitý rozpočet – či už od rodičov ako vreckové alebo vlastné peniaze, ktoré si si sám zarobil, no nechceš ho len tak preflákať kade-tade? Zaobstaraj si diár alebo notes, hocijaký zošitok, kde si budeš plánovať, koľko môžeš minúť alebo koľko by si si mal naopak ušetriť. Urob si rôzne „kolónky“ napríklad na nákup, voľný čas, šetrenie a tak ďalej a riaď sa podľa toho. Takýmto spôsobom dokážeš nielen ušetriť, ale naučíš sa tak aj rozumnému manipulovaniu s peniazmi.

Bývaj so spolubývajúcimi.

Pokiaľ si študent, ktorý nechce bývať na internáte, ale zároveň nechce ani každý deň dochádzať do školy všelijakými zložitými spojmi mám pre teba zaujímavý nápad – bývanie so spolubývajúcim! Určite máš vo svojom okolí niekoho, kto je na tom podobne ako ty a chcel by si nájsť výhodné bývanie. Skús sa s ním spojiť a nájdite si spoločné študentské bývanie. Ušetríš nielen na nákladoch na bývanie či stravu, ale navyše získaš skvelého parťáka a zažiješ kopec zábavy.

Tak čo, ešte stále si myslíš, že byť študentom a ušetriť sa nedá? Práve si mal možnosť prečítať si 7 možností, ako čo najlepšie ušetríš peniaze a zabezpečíš si tak ľahší študentský život. Verím, že si aspoň z niektorého z nich zoberieš príklad a hlavne, že ti to prinesie  sľúbené ovocie. Ver tomu, že s ušetrenými peniazmi je život študenta ľahší a krajší.

PRIHLÁSENIE SA DO ISIC KONTA »